pityesz konyhája

pityesz konyhája

Rizses hús.

2024. november 30. - Pityesz konyhája

 Meg pucolunk és felkockázunk egy fej hagymát majd kevés olajon le pirítjuk.Ha ez megvan mehet rá a fűszer:só,bors,vegeta,majorana,kömény,fokhgyma granulátum,4-5 babérlevél.Ez után mehet rá a hús.Ez a hús lehet csirke,pulyka vagy sertés kocka.Ebből 700 gramm elég.Ez a sertés kocka lehet combból,lapockából esetleg sertés farokból vagy csülökből.Ha kifehéredett a hús mehet rá a paprika és paradicsom kocka.Ha költség hatékonyak akarunk lenni akkor használhatunk sűrített paradicsomot és fűszer paprikát.A sűrített paradicsomból egy 420 ml-s fele elég és készre főzzük .Ez után mehet bele a rizs amit vagy belefőzünk az ételbe vagy külön megfőzünk.Ez lehet sima rizs vagy gyors rizs.Mindkettöből egy fél kiló elég.Ez után ha nem akarjuk túl szárazra a rizst tehetünk bele bármilyen mirelit zöldséget és készre főzzük.Bármilyen savanyúsággal tálaljuk.Jó étvágyat.

Töltött paprika.

Tudom hogy ez nyári kaja de egy apró fogással nyárivá varázsolhatjuk.Megpucolunk majd felkockázunk egy fej hagymát amit kevés olajon megpirítunk. Ez után mehet rá 3 evő kanál cukor. Ha a cukrot le karamellizáltuk mehet rá egy kevés zeller szár vagy egy kisebb fej zeller 4-be vágva.Ha ez is megvan mehetnek rá a fűszerek:só,bors,vegeta, fokhagyma vagy fokhagyma granulátum.Ha ez is megvan mehet rá a sűrített paradicsom. Amíg ez rottyan egyet kikeverjük és betöltjük a paprikákat.A töltelékhez egy fél kiló gramm hús elegendő.Ezt a húst fűszerezzük:só,bors,vegeta,fokhagyma granulátum.Egy egész tojás feltörve valamint 3 marék rizs vagy egy zacskó gyors rizs is bele mehet a húsba majd jól össze keverjük ez után paprikákba töltjük a maradékot meg kigombócozzuk. Ez a mennyiség 10-15 paprikához elegendő.De ha nincs ennyi paprikánk 3 darab egészben a szószba főzve kellő ízt ad.Ha betőltöttük a paprikákat mehetnek bele a szószba óvatosan és fel öntjük vizzel hogy ellepje ez után készre főzzük .Ha kész kiszedjük a töltött paprikákat vagy a gombócokat,a paprikát,a zellert vagy zeller szárat és 3 evő kanál kukorica keményítővel meg egy pici vizzel besűrítjük.Főtt kocka krumplival tálaljuk.Jó étvágyat.

Rakott tészta.

Ez a fajta tészta sokféléből készülhet.Ebben az a jó hogy egyik módja a maradékok felhasználásának. Az se baj ha két külön fél csomag tésztát főzünk hozzá. Keszülhet fusiliből,szarvacskából vagy pennéből.Azon felül hogy tészta tekintetében nem kell válogatnunk hús terén sem kell.Készülhet ez darált sertésből,kockára vágott sertésből,kockára vágott csirkéből vagy pulykából de akár a vasárnapi sült maradékából.Ez után eldöntjük hogy zejfös vagy paradicsomos legyen az étel.Tejfölből elég 3-4 evő kanál.Sűrìtett paradicsomból elég egy dobozzal.Ez után el döntjük hogy nyers zöldséget használunk vagy mirelitet.Ha nyers zöldséget hasznunk azt mindig a hús után tesszük bele míg a mirelitet a tejföl vagy paradicsom után tesszük az ételbe.Tehát megpucolunk és felkockázunk egy fej hagymát.Kevés olajon leirítjuk majd mehet rá a hús amit kifehéredésig pirítunk.Ha ezzel megvagyunk mehet rá a zöldség vagy a tejföl vagy a paradicsom.Ezt követően mehet bele a mirelit zöldség ha másmilyen nem kerül bele.Ez után készre főzzük és össze keverjük a megfőtt tésztával.Maj tepsibe vagy jénaiba tesszük és reszelt sajttal a tetején készre sütjük.Jó étvágyat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtos-tejfölös tészta.

Előszőr megfőzzük a tésztát, amit tálalásig melegen tartunk.Ez után jöhet a tészta szósz. Ehez nem kell mást tennünk mint 4 evő kanál tejfölt össze keverünk 4 evő kanál majonézzel, 2 felkockázott sonkás vagy téliszalámis körcikk sajttal vagy ugyan ennyi tömlős sajttal.Ha ez megvan mehet bele a vegeta,egy fél leveskocka bele morzsolva és egy csipet petrezselyem zöld és 150 gramm reszelt sajt.Ezt jól elkeverjük és a tésztára öntjük.Adagonként berakjuk a mikróba és addig melegítjük míg a sajt folyni nem kezd.Jó étvágyat.

 

 

 

 

 

Carbonara.

Ez a recept nem szokásos carbonara hisz füstölt szalonna helyett darált hús van benne,tojás meg parmezán helyett meg tejföl és kukorica keményítő.Szóval ez inkább egy tészta szósz receptje,de amikor itthon szóba kerűl a carbonara akkor erre gondolunk mind ketten.Először megpucolunk és apró kockára vágunk egy fej hagymát,ha játszani akarunk a színekkel lehet az lila is.Ez után egy kevés olajon megpirítnuk  felkockázott hagymát. Ez után mehetnek rá a fűszerek:só,bors,veveta,fokhagyma vagy fokhagyma granulátum,oregano,bazsalikom.Ha ezzel is megvagyunk mehet rá a darált hús. Ezt kifehéredésig pirítjuk majd mehet rá a tejföl mejből 2-3 evő kanál elegendő.Ezután mehet  bele a kukorica mejből 200 gramm elegendő. Ha ez is megvan mehet bele a tárkony.Ha ez is kész felengedjük annyi vízzel hogy egy sűrű levest kapjunk ekkor mehet hozzá egy leves kocka és egy csipet petrezselyem zöld.Ha ezzel is megvagyunk készre főzzük és utánna ízesítünk ha kell.Ha kész három evő kanál kukorica keményítőt el keverünk egy pici vízzel és besűrìtjük vele a tészta szószunkat. Tésztával és reszel sajttal a tetején tálalom.Jó étvágyat.

 

 

 

 

Bolognai.

Előr megpucolunk és apró kockára vágunk egy hagymát majd kevés olajon meg piritjuk. Ha ez megvan mehet rá a kristály cukor.3 evő kanál elegendő. Ez után mehet rá a chorizo.Ha ez nincs jó a sima füstölt kolbász is ebből 100 gramn elegendő de el is hagyható.Ez után mennek rá a fűszerek:só,bors,vegeta,fokhagyma vagy fokhagyma granulátum,oregano,bazsalimom. Ez után mehet rá a darált hús.Alapból marhát szoktak írni,de mi jobban szeretjük a sertést no meg pénztárca barátibb is.Ebből 1 kiló elég.Ez után következhet a sofritto alap.Ami áll 2 répából és halványító zellerből.Csak a halványító zeller nem mindig kapható így azt sima zellerel helyettesítem. Ebből elég egy kisebb fej. Felhasználok annyit mint a répából a maradékot pedig kiporciózva lefagyasztom. A zöldségeket célszerű a reszelő apró lyukán lereszelni. A húst addig pirítjuk míg ki nem fehéredik. Ez után mehet bele a sűrített paradicsom.Ebből 2x400 ml szoktam használni meg egy pici vizet attól függően hogy mennyire sűrű a paradicsom. Ez után mehet  bele a piros paprika hogy legyen némi szine.Ebből két teás kanálnyi elég.Ez után mehet bele a tejszín.Ami egyesek szerint azért kell bele hogy krémesebb legyen de el is hagyható.Ez után készre főzzük és spagettivel meg reszelt sajttal tálaljuk. Jó étvágyat.

 

 

Melegszendvics.

Mindenkinek van otthon egy jól bevált receptje,de most leírom én hogyan csinálom. Elsőnek kell hozzá egy 450 grammos tejföl fele. Kell hozzá egy megpucolt és apróra felkockázott fej vörös vagy lila hagyma.200 gramm kukorica.200 gramm reszelt sajt.200 gramm bármilyen felvágott,virsli,lecsó kolbász,lángolt kolbász vagy esetleg fústölt tarja. És kell még bele egy csipet petrezselyem zöld.Én ilyenkor télen a Frosta termekét használom.Az egeszet össze keverjük majd a kenyérre kenjük.Sütő papírral kibélelt tepsibe tesszük és addig sütjük míg mindkét fele arany barna nem lesz.Jó étvágyat hozzá.

Kaszinó tojás.

Legutóbb a francia salatáról irtam így nem maradhat el a kaszinó tojás sem.Először a tojásokat enyhén sós vízben meg főzzük.Majd ha kemények lehűtjük és megpucoljuk öket.Ha ez kész óvatosan félbe vágjuk őket és a sárgáját egy keverő tálba tesszük.Ha ezzel is megvagyunk hozzá adunk 2 evőkanál szoba hőmérsékletű vajat vagy margarint,egy evőkanál tejfölt,egy evőkanál majonézt és némi sót vagy vegetát.Ezután ezt jól elkeverjük és a tojás fehérjébe vissza töltjük. Ha töltés közben egy két fehérje elreped a tojáskrémhez keverjük.A megmaradt tojás krémet szendvicsre kenjük vagy töltelékként felhasználjuk.Jó étvágyat hozzá.

Ú

Francia saláta.

Elsőnek meg kell bizonyosodni arról hogy a francia mixünk tartalmaz burgonyát és petrezselyem gyökeret. Ha nem ezt könnyen orvosolhatjuk 2-3 szem burgonyával és 2-3 petrezselyemmel vagy egy kicsi zellerrel. Ezeket fel teszük főni olyan sorrendben hogy petrezselyem majd ha ez kész jöhet a burgonya és legvégén a francia mix.Amig a zöldségeink főnek megpucoljuk és felkockázzuk az almát.Ebböl 2-3 szem elegendő.Ez után felkockázzum a csemege uborkát,de a levét megtartjuk ízesitéshez.Jól lehűtjük,lecsöpögtetjük és óvatosan kinyomkodjuk a megfőtt zöldséget.Ez után eldöntjük hogy házi majonézt készítünk vagy  boltit használunk.Ez utobbiból elég egy 620 grammos fele.Ez után mehet  bele a tejföl ebből egy 450 grammos elég 1 kilogramm francia mixhez.Majd ebbe a majonézes,tejfölös egyvelegbe óvatosan belekeverjük a megfőtt és lecsepegtetett francia mixet és a felkocmázott zöldségeket.Majd ízlés szerint fűszerezzük vegetával,por cukorral és a meg maradt csemege uborka levével.Jó étvágyat.

 

 

 

 

Majonézes krumpli saláta.

  1. Először fel teszem főni a megmosott krumplit.Ebből 2,5 eleg.Eközben megpucolom majd hosszában felszelem és yzálára szedem,sózom és porcukrozom a lilahagymákat.Ebből kettő fej elegendő. Ez után eldönjük hogy házi majonézt használunk vagy boltit. Házilag úgy készíthetünk majonézt hogy egy tojás sárgáját elkeverünk egy fél evőkanál mustárral majd lassan annyi olajat csorgatunk és keverünk hozzá míg el nem válik az edény falatól vagy el nem érjük a kívánt sűrűséget. Ha az egyszerübb megoldás melett döntünk egy fél flakon elegendő ha a 620 gram.osat vesszük.Ez után mehet minden egybe:a majonéz,a tejföl ebből egy 450 grammos elég,a megfőtt,megpucolt,felkockázott burgonya és a meg sózót és meg porcukrozott lila hagyma.Majd ez után óvatosan mindet össze forgatjuk.Ha kell még egy kis sóval meg porcukorral utána fűszerezünk.Jó étvágyat hozzá.
süti beállítások módosítása